Angorakatt

Angorakatten, eller turkisk angora som den också kallas, är en kattras med halvlångt hår och slank kropp. Pälsen ligger slät mot kroppen, med undantag för kragen och på svansen där pälsen är yvig. Angorakatten har sitt ursprung i Turkiet och är närbesläktad med kattrasen turkisk van.

angoraDen absolut vanligaste färgen är vit, men de flesta rasstandarder godkänner en lång rad andra färger också. Några exempel på färger och mönster som de flesta rasstandarder för angorkatt inte godkänner är choklad, kanel, lila och siamesmask.

Angorakatten brukar beskrivas som alert och intelligent, men också egensinning. Den tycker om att vara i centrum och bli uppmärksammad.

Vi är idag vana vid att se finlemmade angorakatter, men i Turkiet finns fortfarande kattuppfödare som producerar en betydligt robustare version av angorakatten; en variant som de (troligen med fog) hävdar är mer lik den ursprungliga långhåriga katt som utvecklades för att klara av det tuffa livet i Anatolias bergstrakter.

Flera av de moderna långhåriga kattraserna tros ha fått sitt anlag för långt hår från Angoran.

Exempel på angorakatter i populärkulturen

  • I Disney-filmen Aristocats är en av huvudrollerna en angorakatt vid namn Duchess.
  • I kultklassikern The Crow äger Brandon Lees rollfigur Eric Draven en vit angorakatt vid namn Gabriel.
  • I den tecknade filmen An American Tail: Fievel Goes West är en av karaktärerna en angorakatt som heter Miss Kitty.
  • Operativsystemet MidnightBSD är uppkallat efter den svarta angorakatten Midnight, som ägs av två av utvecklarna (Lucas och Caryn Holt).

Bakgrund

Angoran är en av de kattraser av tamkatt som går att spåra längst bak i tiden. Själva namnet Angora kommer från det gamla grekiska namnet på staden Ankara i nuvarande Turkiet. Ursprunget till angorakatten är långhåriga katter som levde i regionens bergstrakter, där långt hår var ett gynnsamt anlag eftersom det hjälpte till att hålla katten varm i det kyliga klimatet. I detta område ha även den närbesläktade kattrasen Turkisk van sina rötter.

När angorakatter först började importeras till Europa är oklart. Enligt vissa källor skedde det så pass tidigt som 1300-talet, då korstågen gjorden att européer kom i kontakt med dessa exotiska katter. Det är dock svårt att veta säkert, bland annat för att man länge inte brydde sig särskilt mycket om att skilja mellan långhåriga katter från olika delar av Asien. I vissa språk har man dessutom kallat kattrasen Orientaliskt långhår för Angora, medan angorakatten har kallats Turkisk Angora, vilket ytterligare ökar på risken för missförstånd.

Vad vi vet med större säkerhet är att angorakatter importerades till Europa under 1500-talet; inte bara från mindre Asien utan också från Persien och Ryssland. På 1600-talen började man i vissa sammanhang särskilja den från andra långhåriga katter från Asien, men i Charles Cattons bok ”Animals Drawn from Nature and Engraved in Aqua-tinta” anges namnen Persian cat och Angora cat som synonymer för samma kattras.

Mycket tyder på att det vi idag kallar för perserkatt är en kattras som avlades fram från angorakatter som importerats till Europa och Nordamerika, snarare än att den skulle ha uppstått separat från angorakatten i Asien. Så småningom fick perserkatten genom medveten avel det extremt platta ansikte den har idag och som tydligt särskiljer den från angorakatten redan vid första anblick.

Ankara Zoo

I början av 1900-talet startade Ankara Zoo ett avelsprogram för vita angorakatter, med särskilt fokus på individer där ena ögat inte har samma färg som det andra.

Erkännande som ras

Trots att Angoran räknas till en av de äldsta raserna av tamkatt erkändes den inte av Fédération Internationale Féline (FIFe) förrän år 1982. Då hade den redan erkänts av Cat Fanciers’ Association år 1973. (Fram till 1978 var dock endast den vita färgformen erkänd av CFA.)

Utseende

Kropp

Angorakatten har en lång och utsträckt kropp.

Enligt CFA:s rasstandard för angorakatt ska den ha en smal överkropp, långa ben och lång svans, och det är viktigt att kroppens olika delar är i balans med varandra. Katten ska ske elegant och förfinad ut.

Päls

angorakattAngorakatten har en lång och silkig päls.

Katten växlar under året mellan sommarpäls och vinterpäls. Sommarpälsen är jämförelsevis kort, fast med fluff på vissa delar av kroppen, bland annat svansen. Vinterpälsen är tjockare och inkluderar en rejäl man, fluff på benen och en mycket bepälsad svans.

Färg och mönster

De vita angorakatten är den mest välkända, men nuförtiden godkänner de flesta rasstandarder för angorakatt flera andra färger och mönster. Exempel på vanligt förekommande färger är tabby, tabby-vit och svart med chokladfärgad underpäls.

Ögon

Ögonen är mandelformade.

Angorakatter förekommer med många olika ögonfärger, inklusive blå, grön, gul och bärnssten. Hos vissa individer har ena ögat en annan färg än det andra (heterokromatism), till exempel blå + grön eller blå + bärnsten.

För mer information om kopplingen mellan vit päls, blå ögon och hörselproblem, se avsnittet om hälsa längre ned på den här sidan.

Öron

Öronen är stora och spetsiga, och sitter brett från varandra.

Svans

Svansen har yvig päls och bärs ofta i upprätt läge.

Beteende

  • Atletisk
  • Lekfull
  • Intelligent
  • Egensinnig
  • Energisk
  • Nyfiken

Angorakatter binder sig ofta starkt till en eller två personer i hushållet och följer dessa. De kan vara mycket beskyddande, på gränsen till svartsjuka. Vissa vill sitta på sin persons axlar och bli omkringburna på detta vis. Många angorakatter försöker vara hjälpsamma och involvera sig när deras utvalda person gör något. I sådana situationer är de lättlärda och brukar uppvisa en fascinerade problemlösningsförmåga.

Precis som många andra katter tycker angorakatter om att placera sig på en hög höjd i hemmet där de kan ha uppsikt över vad som sker.

Att ett hushålll inkluderar småbarn och/eller hundar är vanligen inte något problem för angorakatten.

Hälsa

Hörselproblem

Det finns en koppling mellan pälsfärg, ögonfärg och hörselförmåga.

Om en angorakatt har ett blått öga innebär detta en ökad risk för att katten är döv på samma sida som det blå ögat. Det är förhållandevis vanligt att angorakatter med två blå ögonen är helt döva.

Ärftlig ataxi

Vissa angorakatter är drabbade av en ärftlig form av ataxi. Ataxi är ett neurologiskt tillstånd där katten har svårt att koordinera frivilliga muskelrörelser. Ett typiskt symptom är skakiga rörelser. Angorakatter med ärftlig ataxi brukar inte överleva till vuxen ålder.

Hjärtmuskelsjukdom

Ett ovanligt men allvarligt hälsoproblem hos den här kattrasen är hypertrofisk hjärtmuskelsjukdom (HCM). Den uppträder framförallt hos angorakatter i åldersspannet 2 – 6 år, och är vanligare hos hankatter än hos honkatter. Hankatter brukar också drabbas av mer allvarliga symptom än honorna.

Exempel på kattraser där HCM förekommer är Angora, Maine Coon, Perser, Bengal och Ragdoll.