Jojobaolja för pälsen

Jojobaolja är en populär grundolja för skäggoljor och den går också att använda ren som skäggolja för att vårda både skägg och skäggbotten. Har man problem med torr hy kan den med fördel användas även i resten av ansiktet. Den fungerar också mycket bra för att vårda din katts päls.

Simmondsia chinensis

Jämfört med många andra vegetabiliska oljor har jojobaolja en mycket lång hållbarhet, vilket givetvis är positivt för en skäggolja eftersom det minskar risken för att oljan ska hinna bli dålig innan man hunnit använda upp hela förpackningen.

Jojobaolja utvinns ur frön från jojobaväxten (Simmondsia chinensis), en buske som trots sitt vetenskapliga namn inte kommer från Kina utan är hemmahörandes i Mexico och USA. I Mexico växer den i de nordvästra delarna av landet, och i USA hittar vi den i torra delar av södra Arizona och södra Kalifornien.

Oraffinerad jojobaolja är vid rumstemperatur en klar vätska med gyllengul färg. Doften har vissa inslag av nöt. Efter raffinering är jojobaoljan i princip färg- och doftlös.

Olja eller vax?

Även om vi i vardagslag kallar det för jojobaolja så är det egentligen ett vax. I rumstemperatur ser det ut och känns som olja, så det är lätt att förstå varför det kallas för olja snarare än vax. Vaxet stelnar kring 10 grader C, så om du förvarar din skäggolja i kylskåpet kommer den att se ut och kännas mer som vax.

Om jojobaolja

Ungefär 50% av jojobafröets vikt består av vax. Vaxet består till ungefär 97 procent av mono-estrar som i sin tur består av långkedjade fettsyror och alkohol (vaxestrar).

Det är den låga andelen triglycerider som gör att jojobaolja är så motståndskraftig mot oxidation och håller sig i bra skick mycket längre än de flesta vegetabiliska oljor (oljor som innehåller en högre andel triglycerider än vad jojobaolja gör). Jojobaolja håller sig bra längre än till exempel rapsolja, mandelolja och safflorolja men är inte lika hållbar som kokosolja och ricinolja.

Andelen fettsyror i jojobaolja varierar rejält beroende på bland annat jordmån, klimat, när fröna skördades och hur oljan har utvunnits. I allmänhet är en en stor andel av fettsyrorna enkelomättade fettsyror.

jojoba

Bakgrund

Det finns en lång tradition av att använda jojobaolja i den region där buskarna växer, och vi vet till exempel att ursprungsbefolkningen Tohono O’odham (”ökenfolket”) sedan långt tillbaka har utvunnit olja ur fröna för att behandla utslag och sår.

Under andra världskriget användes jojobaolja för att vårda maskingevär i USA, och förekom även som tillsats i oljor som användes i motorfordon, till exempel växellådsolja och motorolja.

När det blev förbjudet att importera valolja till USA i början av 1970-talet riktades uppmärksamheten mot jojobaolja eftersom den i många avseenden är bättre än valolja, både för skönhetsprodukter och inom verkstadsindustrin. Nu för tiden förekommer jojobaolja i massor av produkter inom segmentet skönhet och kroppsvård, bland annat hudkrämer, schampon, hårbalsam – och förstås skäggolja. Den rena oljan är också populär för att vårda naglar, nagelband, hud, hår och skägg.

Är det en matolja?

Jojobaolja (egentligen jojobavax) används inte som matolja. Jojobaolja av livsmedelskvalité går att äta utan att man blir sjuk, men matsmältningssystemet kan inte bryta ned den så den kommer ut igen med avföringen.