Legender om rasens ursprung

Det finns många lokala legender i Maine som förklarar varför en Maine Coon ser så annorlunda ut jämfört med vanliga korthåriga huskatter. Här är några av de vanligaste:

Katt + Tvättbjörn

tvattbjornEnligt den här förklaringen ska Maine Coon ha uppstått när vanliga huskatter förvildades i Maine och började para sig med tvättbjörnar. Den här idén har troligen uppstått eftersom Maine Coons svans är fluffig som svansen på en tvättbjörn, och det är vanligt med Maine Coons vars pälsfärg och mönster påminner en del om hur de lokala tvättbjörnarna ser ut.

Numera vet vi att det inte är möjligt för en tvättbjörn att befrukta en katt eller tvärt om.

Katt + Rödlo

Enligt den här förklaringen uppstod Main Coons genom att huskatter parade sig med rödlo (Lynx rufus), en art av vild katt som förekommer i Maine. Detta skulle förklara varför Maine Coons ofta har pälstoffsar på öronen precis som lodjur, och varför den här tamkatten är så stor jämfört med vanliga huskatter. En fullvuxen Maine Coon hanne väger vanligen mellan 6 och 8,5 kg medan honorna brukar ligga kring 3,5-5,5 kg. Hos rödlon väger fullvuxna hannar vanligen 7-14 kg och honorna har en genomsnittsvikt på cirka 9 kg.

Det finns inga bevis för att genetiskt material från rödlo skulle ingå i rasen Maine Coon, men teorin är i alla fall mer rimlig än den med tvättbjörnen eftersom det förekommer att katter från olika arter parar sig med varandra och får fertil avkomma. Det skulle dock lika gärna kunna vara så att rödlon och Maine Coon i Maine liknar varandra för att det utvecklats för att klara av samma typ av miljö. Det är enklare att hålla värmen i New Englands hårda klimat om man är stor och har fluffig päls än om man är en liten och korthårig katt.

Marie Antoinette

Enligt den här skrönan ska den franska drottningen Marie Antoinette ha försökt fly från Frankrike för att undgå giljotinen. Hon fick hjälp av Kapten Samuel Clough och lät lasta ombord de ägodelar hon tyckte mest om, inklusive sex turkiska angorakatter. Innan hon hann fullborda sin flykt fångades dock drottningen in och fängslades, och när Kapten Clough fick höra nyheterna om detta kastade han skyndsamt ankar för att inte riskera att själv bli straffad för att ha hjälpt kungahuset. De långhåriga katterna följde med ombord, och skeppet landade så småningom i Wiscasset i Maine, där katterna flyttade i land och parade sig med de korthåriga huskatter som redan fanns där.

Kapten Charles Coon

Om vi ska tro på den här historien som har rasen Maine Coon fått sitt namn efter en engelsk kapten vid namn Charles Coon som ofta seglade till New England och som höll långhåriga katter ombord på sina skepp. När ett skepp ankrade hade katterna för vana att smita i land och para sig med de lokala katterna. Därför började långhåriga kattungar dyka upp i kullarna av nyfödda katter i New England, och lokalbefolkningen kallade dem för Coon’s cats.

Nordiska sjöfarare

Det finns legender som hävdar att Maine Coons levde i Maine långt innan engelska kolonisatörer började dyka upp. Enligt dessa berättelser ska nordiska sjöfarare ha besökt Nordamerikas nordliga östkust redan på 1200-talet och haft med sig långhåriga skeppskatter ombord – katter som var perfekt anpassade till klimatet i Norden och därmed klarade sig bra i vintervädret även på andra sidan Atlanten när de smet iland.

Om man jämför utseendet på en Maine Coon med en Norsk skogkatt så ser de mycket lika ut, men det kan lika gärna röra sig om konvergent evolution som nära släktskap.