Maine Coon

Maine Coon, även känd som American Forest Cat, är en kattras som utvecklades i delstaten Maine i USA. Den är stor och ger ett stabilt intryck, och är på många olika vis anpassad för att överleva i det kalla klimatet i New England på USA:s östra kust.

maincoon kattPrecis som Norsk skogkatt har den två olika sorters päls: en fluffig underull som håller katten varm och ett vattenavstötande yttre lager av hår som minskar risken för att underullen ska bli blöt när katten utsätts för snö, regn och slask. Tassarna är stora och mellan trampdynorna växer det gott om päls. När en Main Coon går på snö fungerar tassarna som snöskor, så att katten trots sin vikt inte sjunker ned mycket. Svansen är mycket lång och rikligt bepälsad, och katten kan använda den för att skydda sig mot vädret – till exempel fungerar den som sittdyna när underlaget är kallt och om det blåser ute kan katten lägga svansen framför ansiktet för att skydda det mot drivande snö.

Trots att en Maine Coon har så mycket päls kräver den inte särskilt mycket pälsvård. Den kan behöva hjälp med att ta bort enstaka tovor, men det här är en kattras som utvecklades för ett förhållandevis hårt och självständigt liv. Pälsen är inte resultatet av ett medvetet avelsarbete av människor som velat skapa en snygg katt och varit villiga att borsta den varje dag.

Alternativa namn

Coon Cat
Maine Cat
Maine Shag
Snowshoe Cat
American Longhair
American Coon Cat
American Forest Cat

Världsrekord

  • År 2010 skrevs katten Stewie in Guinness Rekordbok som världens längsta tamkatt. Stewie, som var en hankatt av rasen Maine Coon, var 48,5 inches (drygt 123 cm) lång mätt från nostippen till svanstippen. Stewie avled i februari 2013 i sitt hem i Reno, Nevada, USA.
  • Den katt som i skrivande stund är listad i Guiness Rekordbok som världens längsta (nu levande) tamkatt är en Main Coon vid namn Ludo. Ludo var 118.33 cm (3 ft 10.50 in) mätt från nostipp till svanstipp när han mättes i oktober 2015. Han bor i Wakefields i Storbritannien.
  • I Guiness Rekordbok 2018 är en silverfärgad Maine Coon vid namn Cygnus Regulus Powers listad som den (nu levande) tamkatt som har världens längsta svans. Cygnus svans är 44.66 cm lång.

Utseende

Allmänt

Maine Coon är en av de största raserna av tamkatt. Fullvuxna hannar brukar väga mellan 6 och 8,5 kg och honorna kring 3,5-5,5 kg.

Maine Coons är vanligen mellan 25 cm och drygt 40 cm höga.

Om man inkluderar svansen finns det flera exempel på Maine Coons som är uppemot 120 cm långa, men då utgör svansen 30 cm eller mer av den längden.

Kroppen är muskulös och ser bastant och solid ut, med ett brett bröst och rektangulär kroppsform.

Det tar förhållandevis lång tid för Maine Coons att växa färdigt; många är inte fullvuxna förrän de är 3-5 år gamla. Detta kan jämföras med vanliga huskatter som ofta har uppnått sin fulla storlek redan vid ett års ålder.

Svans

Maine Coon har en exceptionellt lång svans med väldigt fluffig päls. Svansen, som hos vissa individer är över 35 cm lång, är tjockast vid svansroten och smalast vid svansspetsen.

Katten kan svepa sin långa och fluffiga svans kring ansikte och axlar för att skydda sig mot kyla, blåst och drivande snö. När katten sitter ned på kalla, snöa eller isiga underlag kan den använda svansen som en isolerande sittdyna.

Päls

Maine Coon är en medel till långhårig katt, och pälsen har utvecklats för att hjälpa katten att hålla värmen i ett kallt klimat. Precis som många hundar växlar Maine Coon mellan sommarpäls och en tjockare vinterpäls.

Pälsen är mjuk och silkig, men den exakta texturen kan variera mellan olika individer beroende på vilken färg pälsen har.

En Maine Coon har extra lång päls på vissa delar av kroppen, bland annat magen, flankerna och mellan trampdynorna – alla exempel på områden där kroppen är extra trolig att komma i kontakt med snö. Vissa individer har något som påminner om en lejonman. Kortast är pälsen på axlarna och huvudet, med undantag för öronen där det finns massor av päls både på utsidan och insidan för att isolera mot kylan.

Färg och mönster

Vilka färger och mönster som accepteras hos Maine Coon varierar mellan de olika rasstandarderna. Vissa är mer generösa medan andra är mer strikta, och till exempel inte tillåter färger som choklad och lavendel på utställningskatter.

Det vanligaste mönstret hos Maine Coon är brun tabby.

De flesta rasstandarder godkänner alla ögonfärger utom blå, men kräver att bägge ögonen ska ha samma färg. För vita Maine Coons finns särskilda regler rörande ögonfärg.

Tassar

maincoonMaine Coon har stora tassar, annars skulle den här tunga katten inte kunna ta sig fram i djup snö. Som nämnts ovan växer det mycket päls mellan trampdynorna; detta hjälper inte bara till att hålla tassarna varma utan ökar också tassarnas förmåga att fungera som ”snöskor”. Pälsen ger tassarna extra yta utan att lägga till mycket vikt.

Förr i tiden var det mycket vanligt att Maine Coons i New England hade en eller flera extra tår, vilket kallas för polydactylism. Enligt vissa (obekräftade) källor ska uppemot 40% av alla Maine Coons uppvisat polydactylism innan ett förbud mot polydactylism skrevs in i rasstandarden.

Eftersom rasstandarden för Maine Coons i USA förbjuder polydactylism hos utställningskatter har den här egenskapen kommit att bli mycket ovanligare bland Maine Coons med stamtavla. Det finns dock avelsföreningar som arbetar för att behålla polydactylismen hos Maine Coon eftersom man anser att det hör till rasen och att det inte är skadligt för katten.

Att polydactylism blev så vanligt hos Maine Coons innan ett medvetet avelsarbete kom igång beror troligen på att förekomsten av extra tår kan vara gynnsam när katten behöver gå på snö utan att sjunka ned. Detta eftersom större tassyta innebär att tassarna fungerar bättre som ”snöskor”.

Beteende

  • Maine Coons är intelligenta problemlösare och förhållandevis enkla att träna.
  • De är kända för att ”prata” och kan göra många olika läten, inklusive läten som kan beskrivas som ylanden, pipanden och smackanden. Vissa individer är riktigt högljudda.
  • Maine Coons är ofta mycket tillgivna mot sina familjemedlemmar, men samtidigt självständiga och blir normalt inte ”plåsterkatter”. Mot främlingar är de avvaktande men sällan aggressiva.
  • De har ett milt temperament och beskrivs ofta som ”snälla jättar”. De brukar fungera bra ihop med familjens barn, katter och hundar men kan vara skeptiska mot sådana som inte tillhör familjen.
  • Maine Coons är ofta lekfulla hela livet. Hanarna är ofta extra benägna att vilja vara familjens clown.
  • Om en Maine Coons får möjlighet att jaga blir den ofta en mycket skicklig jägare som kan vara till stor nytta om man behöver hålla ohyra från gården.
  • Det är vanligt att Maine Coons är fascinerade av vatten.