Rasens historia

Tidiga omnämnanden och utställningar

1800-talet

  • På 1860-talet arrangerade lokala Maine Coon-ägare tävlingen ”Maine State Champion Coon Cat” som en del av Skowhegan Fair.
  • I Frances Simpsons bok ”The Book of the Cat” (1903) ingår ett kapitel om Maine Coons som skrevs av F.R. Pierce, som var ägare till flera Maine Coons.
  • År 1895 deltog ett dussin Maine Coons i en kattutställning som hölls i Boston.
  • Den 8 maj 1895 deltog en Maine Coon vid namn Cosey i en kattutställning i New York City. Detta var den första kattutställningen för hela Nordamerika och den hölls i Madison Square Garden. Cosey var en brun tabby som ägdes av Mrs. Fred Brown. Cosey korades till Best in Show och belönades med medalj och silverhalsband.

1900-talet

Minskad popularitet på kattutställningarna

I början av 1900-talet började intresset för Maine Coons att minska bland personer som var involverade i kattutställningar i Nordamerika. Detta eftersom andra långhåriga katter hade importerats utifrån, bland annat Perserkatten. År 1911 vann en Maine Coon pris på en nationell kattutställning i Orgeon, men därefter kom det att dröja till andra halvan av 1900-talet innan intresset för Maine Coons blommade upp igen på kattutställningar i Nordamerika. Faktum är att rasen benämndes som utdöd på 1950-talet, men detta var förstås inte sant – Maine Coons levde fortfarande i New England men bland människor som inte tog dem till kattutställningar eller registrerade dem hos kattklubbar.

CMCC

The Central Maine Cat ClubPå 1950-talet bildade Alta Smith och Ruby Dyer organisationen The Central Maine Cat Club (CMCC) för att försöka öka intresset för rasen Maine Coon. CMCC arrangerade kattutställningar och skapade också den första nedskrivna rasstandarden för Maine Coons. Dessutom ordnade de fotoutställningar där man kunde se vackra bilder på Maine Coons, vilket ytterligare hjälpte till att popularisera rasen.

Erkännande av CFA

Cat Fanciers' Association Länge vägrade The Cat Fanciers’ Association (CFA) i Nordamerika att erkänna Maine Coon som en kattras. Man ville inte ens ge den villkorad rasstatus, vilket är det första av de tre steg som krävs för att en icke-erkänd kattras ska få delta i mästerskapstävlingar i CFA:s regi.

Efter att CFA tre gånger avslagit ansökningar om villkorad rasstatus för Maine Coon bildades föreningen The Maine Coon Cat Club år 1973. Därefter gick saker och ting ganska snabbt: Maine Coon erhöll villkorad rasstatus år 1975 och mästerskapsstatus redan året därpå.

Idag är Maine Coon en av de flitigast registrerade kattraserna hos CFA. För registreringen av kattungar ligger Maine Coon på plats tre.